Winterstalling voor de boot

Hoe stal je de boot in de winter

Voor bootliefhebber is dit een jaarlijkse dilemma, de winterstalling voor de boot. Waar stal je de boot in de winter? Gewoon op het water, langs de wal of toch maar in een bewaakte jachthaven? Wat zijn de mogelijkheden voor het “overwinteren” van je boot.

De boot stallen in een (verwarmde) loods

Uiteraard is binnen stallen met zo weinig mogelijk vocht het beste voor de boot maar verwarmd stallen heeft ook nadelen:

Voordelen:

 1. Optimale Bescherming tegen weersinvloeden zoals ijs, sneeuw, vorst en sterke wind;
 2. Minder slijtage: Het vermijden van blootstelling aan water en UV-straling kan slijtage aan de romp, verf en andere onderdelen verminderen;
 3. Veiligheid: Boten die in het water blijven, kunnen gevoelig zijn voor diefstal, vandalisme en aanvaringen. Het stallen van de boot op een veilige locatie kan deze risico’s verminderen.
 4. Onderhoudskansen: In de wintermaanden kun je (verwarmd) gepland onderhoud en reparaties uitvoeren.

Nadelen:

 1. Kosten: Het huren van opslagruimte voor je boot of het aanschaffen van een bootstalling kan duur zijn;
 2. Beperkte toegang: Als je de ruimte huurt, kun je wellicht niet altijd bij de boot in de winter;
 3. Hoge energiekosten: Een loods is niet altijd goed geïsoleerd, eventuele energiekosten kunnen daardoor erg oplopen;
 4. Opslagruimte vinden: Het vinden van een geschikte locatie kan een uitdaging zijn;
 5. Meer kans op schade tijdens het transport: Als je de boot naar een opslagfaciliteit moet transporteren, bestaat het risico van schade tijdens het laden, lossen en transporteren.

De boot stallen in een overdekte jachthaven

De meest vertrouwde manier van stallen is in een jachthaven. Naast dat de boot in een overdekte ruimte staat, is de boot ook beschermd tegen bijvoorbeeld diefstal. Een groot nadeel van een overdekte jachthaven is dat ook dit vrij prijzig is. Meestal zijn de stallingen snel volgeboekt, dus reserveer op tijd zodat je gegarandeerd bent van een plek. Tevens is de winterperiode het perfecte moment om werkzaamheden uit te voeren aan de boot. Dit is echter niet in elke jachthaven toegestaan. Informeer daarom tijdig of zelfwerkzaamheid toegestaan is. In een overdekte jachthaven kan er ook schade ontstaan, denk aan brand, storm of verkeerd stutten.

De boot buiten in het water laten overwinteren

Als je ervoor kiest om je boot niet in een winterstalling te plaatsen, dan overweeg je om de boot buiten in het water te laten overwinteren. Deze optie heeft enkele voordelen, maar ook enkele nadelen om in gedachten te houden.

Een groot voordeel van deze keuze is de kostenbesparing in vergelijking met een jachthaven. Bovendien kun je zo langer genieten van het vaarseizoen, omdat je boot altijd klaar is om het water op te gaan. Een ander voordeel is de flexibiliteit: je kunt eventueel onderhoud uitvoeren wanneer het jou het beste uitkomt.

Het belangrijkste nadeel is echter het risico op beschadiging van de boot wanneer deze in het water blijft tijdens de wintermaanden. Het is essentieel om elk jaar voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het afsluiten van alle kranen en het winterklaar maken van alle slangen om vorstschade te voorkomen. Een cruciaal punt om te overwegen is de keuze van de locatie waar je de boot overwintert. Zorg ervoor dat het water waarin de boot ligt, stilstaand water is om het risico op schade door kruiend ijs te minimaliseren.

 Stalling van de boot op de wal

Mocht je de boot op de wal laten stallen deze winter, zorg er dan voor dat al het water uit de tanks, leidingen en andere onderdelen wordt gehaald. Op deze manier voorkom je vorstschade. Tijdens de winterperiode kan het slecht weer worden. Denk bijvoorbeeld aan de harde wind die komt opzetten. De boot kan in theorie omvallen door de wind. Daarom moet je hier rekening mee houden wanneer je de boot stalt op de wal. Wanneer je goed zorgt voor de boot en dezelfde maatregelen treft dan wanneer je de boot in een loods zou stallen, is dit een prima optie om de boot de winter te laten doorkomen.

Wat is de beste optie voor het stallen?

Het besluit om je boot in de winter te stallen of in het water te laten, hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeuren. Overweeg de lokale klimaatomstandigheden, de kosten en het gebruik van je boot voordat je een beslissing neemt. Het is ook belangrijk om te zorgen voor goed winterklaar maken van je boot, ongeacht je keuze, om schade te voorkomen.

Hoe voorkom je schade in de winter?

Natuurlijk kun je nooit met zekerheid voorspellen of de winter streng of mild zal zijn. Het is daarom verstandig om op tijd na te denken over de juiste zorg voor je boot om eventuele teleurstellingen te voorkomen. Op internet kun je veel informatie vinden over (jacht)havens in de buurt die verschillende opties bieden voor winterstalling van je boot. Een handige tip is om gedurende de winter regelmatig een bezoek aan je boot te brengen om te controleren of deze stevig is vastgemaakt en of het dekzeil nog goed zit, en om ervoor te zorgen dat alles in goede staat blijft.

Dekt je bootverzekering schade tijdens winterstalling?

Zorg ervoor dat je de voorwaarden van je bootverzekering grondig controleert. Het is belangrijk om te weten welke specifieke situaties en schadegevallen zijn gedekt door je polis. Een belangrijke overweging is of je verzekering schade dekt terwijl je vaart, maar ook of schade, zoals brand en diefstal, gedekt is tijdens de winterstalling.

Het is goed om te weten dat vorstschade vaak alleen wordt gedekt als je boot door een gespecialiseerd bedrijf winterklaar is gemaakt volgens de voorschriften van de verzekeraar. Het niet naleven van deze voorwaarden kan ertoe leiden dat je geen vergoeding ontvangt bij vorstgerelateerde schade.

Op DeBootverzekering.nl bieden we uitgebreide informatie over verschillende aspecten van bootverzekeringen en dekkingen. Je kunt onze informatie over dekking raadplegen om een beter inzicht te krijgen in wat je verzekering wel en niet dekt. Daarnaast kun je ervoor kiezen om bootverzekeringen te vergelijken, zodat je de beste bootverzekering kunt vinden die aan jouw specifieke behoeften voldoet.

Het is altijd verstandig om goed geïnformeerd te zijn over je bootverzekering, zodat je met vertrouwen je boot veilig in de winterstalling achterlaat.

Gerelateerd: Ongelukken op het water
De boot vaarklaar maken 

2 reacties

 1. mark goossens op zegt:

  hallo ik wil alleen een verzekering voor opslag in een loods aangezien de aanbieder van de oplsag loods zelf niet verzekerd is. Wat en waar kan ik dat regelen?

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de BootVerzekering Winterstalling voor de boot