Winterstalling voor de boot

Mogelijkheden voor winterstalling voor de boot

De winter is net begonnen. Voor veel mensen begint hier weer het jaarlijkse dilemma. Waar laat je de boot nou in de winter? Gewoon op het water langs de wal of toch maar in een bewaakte jachthaven? In deze blog lees je de verschillende mogelijkheden voor je boot in de winter en de voor- en nadelen van deze mogelijkheden.

De boot stallen in een overdekte jachthaven

De meest vertrouwde manier van stallen is in een jachthaven. Naast dat de boot in een overdekte ruimte staat, is de boot ook beschermd tegen bijvoorbeeld diefstal. Een groot nadeel van een overdekte jachthaven is dat dit kosten met zich meebrengt. Meestal zijn de stallingen snel volgeboekt, dus reserveer op tijd zodat je gegarandeerd bent van een plek. Tevens is de winterperiode het perfecte moment om werkzaamheden uit te voeren aan de boot. Dit is echter niet in elke jachthaven toegestaan. Informeer daarom tijdig of zelfwerkzaamheid toegestaan is. In een overdekte jachthaven kan er ook schade ontstaan, denk aan brand, storm of verkeerd stutten.

De boot buiten in het water laten overwinteren

Wanneer je de boot niet in een winterstalling wilt plaatsen, dan kun je er ook voor kiezen om de boot buiten in het water te laten overwinteren. Een groot voordeel van deze keus is dat het goedkoper is dan een jachthaven. Een ander voordeel is dat je op deze manier langer kunt genieten van het vaarseizoen. Een nadeel is dat er een grote kans bestaat op beschadiging van de boot wanneer je deze in het water laat overwinteren. Ten opzichte van een jachthaven kan je eventueel onderhoud op elk moment uitvoeren wanneer het jou het beste uitkomt. Zorg er elk jaar voor dat je voorzorgmaatregelen neemt, sluit alle kranen af en maak alle slangen watervrij. Het water waar de boot in ligt moet stil staan, zo voorkom je kruiend ijs.

 Stalling van de boot op de wal

Mocht je de boot op de wal laten stallen deze winter, zorg er dan voor dat al het water uit de tanks, leidingen en andere onderdelen wordt gehaald. Op deze manier voorkom je vorstschade. Tijdens de winterperiode kan het slecht weer worden. Denk bijvoorbeeld aan de harde wind die komt opzetten. De boot kan in theorie omvallen door de wind. Daarom moet je hier flink rekening mee houden wanneer je de boot stalt op de wal. Wanneer je goed zorgt voor de boot en dezelfde maatregelen treft als wanneer je de boot in een loods zou stallen, is dit een prima optie om de boot de winter te laten doorkomen.

Je weet natuurlijk nooit of het een strenge of zachte winter gaat worden. Bedenk daarom op tijd wat je gaat doen met je boot om eventuele teleurstelling te voorkomen. Ook op internet kun je veel informatie vinden van (jacht)havens in de buurt die deze verschillende mogelijkheden voor winterstalling voor de boot aanbieden. Een goede tip is om geregeld even bij de boot te kijken in de winter, ligt ie nog goed vast en zit het dekkleed nog goed etc.

Dekt je verzekering schade tijdens winterstalling?

Check ook of je bootverzekering alleen schade verzekerd wanneer je vaart of dat je schade zoals brand en diefstal hebt verzekerd tijdens de winterstalling. Vorstschade is vaak alleen gedekt als de boot door een gespecialiseerd bedrijf winterklaar is gemaakt. Klik hier informatie over dekking. Wil je de premies vergelijken? klik hier.

2 reacties

  1. mark goossens op zegt:

    hallo ik wil alleen een verzekering voor opslag in een loods aangezien de aanbieder van de oplsag loods zelf niet verzekerd is. Wat en waar kan ik dat regelen?

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

de BootVerzekering Winterstalling voor de boot