Vragen Bootverzekering

Veel gestelde vragen over de bootverzekering. Heb je vragen, stuur een e-mail of bel ons.

Mag een kind van 12 een boot besturen?

Een kind mag vanaf 12 jaar, een open boot van maximaal 7 meter lengte besturen. De boot mag vol gas niet sneller dan 13 kilometer per uur varen. Dit is bijvoorbeeld een vissersbootje of een rubberboot met 3 pk motorvermogen. Voor een open motorboot, die sneller kan dan 13 kilometer per uur, maar niet harder dan 20 kilometer per uur is de minimum leeftijd 16 jaar. Wanneer de boot sneller kan varen dan 20 kilometer per uur dan is de minimumleeftijd 18 jaar en moet de bestuurder in het bezit zijn van een geldig vaarbewijs. Er is geen verzekeringsdekking als er niet aan deze voorwaarden is voldaan.

Kan ik zonder polis op vakantie met de boot?

Ja, je kunt zonder polispapieren op vakantie. Ga je naar Italië, Spanje, Kroatië of Griekenland? laat het ons dan weten, Je ontvangt dan een internationaal verzekeringsbewijs, dit bewijs kun je gemakkelijk meenemen. Let op, in sommige landen is een bootverzekering verplicht dan is het dus ook verplicht om een verzekeringsbewijs te kunnen overleggen. Hier staan ook de alarmnummers op die je 24/7 kunt benaderen. Het is slim om de nood telefoonnummers op te slaan in je telefoon:
Unigarant: Hulpverlening binnenland: Voor eerste hulpverlening op de plaats van het ongeval neem je contact op met ANWB Hulpverlening. Telefoon: +31 592 390 890 (24 uur bereikbaar).
Hulpverlening Buitenland: ANWB Alarmcentrale. Telefoon: +31 882 692 888 (24 uur bereikbaar).
Nationale Nederlanden: Tijdens kantooruren: 070 – 5130600 Buiten kantooruren: 070-5130144 (spoed)

Hoe wijzig ik mijn bootverzekering?

Om jouw bootverzekering te wijzigen, verzoeken wij je vriendelijk een e-mail te sturen met vermelding van je polisnummer. Indien je over een nieuwe boot beschikt, vragen wij je vriendelijk de gegevens van het nieuwe vaartuig door te geven. In het geval van een adreswijziging kun je tevens het nieuwe adres per e-mail aan ons doorgeven of gebruikmaken van ons contactformulier. Zodra wij deze informatie ontvangen, zullen wij de wijzigingen direct verwerken en je een bevestigingsmail sturen. Indien er nog aanvullende vragen zijn, nemen wij telefonisch contact met je op of sturen we een e-mail ter verduidelijking. Wij streven ernaar om jouw verzoek snel en efficiënt af te handelen.

Zijn jullie een bootverzekeraar?

Veenstra & de Jong Assurantiën is een tussenpersoon, gespecialiseerd in watersport- en vrije tijd verzekeringen. Een voordeel die je bij ons aantreft is dat we onafhankelijk advies geven. Wij kunnen de bootverzekering bij elke verzekeraar onderbrengen, we bieden daarnaast een eigen V&J Bootverzekering aan. Deze polis is in samenwerking met de Van Kampen Groep gemaakt, het voordeel van deze verzekering is dat je de premies van verschillende aanbieders kan vergelijken. Daarnaast worden er veel bootverzekeringen afgesloten bij Unigarant. De bootverzekering van Unigarant is voordelig en ze hebben een goede schade afdeling. De acceptatie afdeling is snel met het opmaken van de polissen. Meestal heb je de polis al dezelfde dag in je mail box. Daarnaast is hulpverlening service van de ANWB meeverzekerd. Dat geeft een vertrouwd gevoel. Wij vinden het leuk dat we veel bootliefhebbers hebben kunnen helpen bij hun keus voor de beste bootverzekering.

Wat is er verzekerd op de bootverzekering?

Op de pagina voorwaarden kun je de meeste documenten die bij de bootverzekering horen, downloaden. Ook handig is de verzekeringskaart bootverzekering, je ziet in één oogopslag wat er is verzekerd en welke zaken zijn uitgesloten op de verzekering.

Ik heb schade aan mijn boot, hoe kan ik mijn schade melden?

Je kunt ons bellen en we hebben een pagina gemaakt over het melden van schade. Meer informatie over schadeafwikkeling en schade melden van de bootverzekering, kun je vinden op de pagina over schade melden bootverzekering.

Is mijn boot ook verzekerd in de winterstalling?

Veel mensen denken dat het verzekeren van hun boot alleen nodig is tijdens het varen. Echter, risico’s zijn er altijd, of je nu onderweg bent, in de haven ligt of je boot in de winterstalling ligt. Denk hierbij aan schade als gevolg van brand of storm. Op de bootverzekering is er het hele jaar door dekking voor je boot.

Ik woon in mijn boot, kan ik mijn boot verzekeren?

Wij kunnen een pleziervaartuig waar permanent in wordt gewoond niet verzekeren. Heb je een woonboot dan kan dit uiteraard wel, meer informatie over woonboot verzekeren.

Is een bootverzekering verplicht in Europa?

Het is in Nederland niet wettelijk verplicht om een bootverzekering af te sluiten. Het kan wel zo zijn dat een beheerder van een jachthaven je verplicht een bootverzekering af te sluiten. In de meeste gevallen is het aan te raden je boot te verzekeren. want als je schade hebt of veroorzaakt draai je zelf voor de kosten op.

In bepaalde landen rond de Middellandse Zee (Griekenland, Kroatië, Italië en Spanje) is er wel een wettelijke verplichting om je boot te verzekeren. Hiervoor is een verzekeringsbewijs nodig. Deze kun je bij ons aanvragen.

Hoe kan ik de premie bootverzekering verlagen?

Je kan zelf de premie verlagen door een extra eigen te nemen of je kunt het vaargebied aanpassen of een beperktere dekking kiezen.

Kan ik mijn Jetski verzekeren?

Ja, je kunt bij ons een jetski verzekeren. De dekkingsmogelijkheden voor een waterscooter is WA of WA Basis Casco. Het diefstalrisico verzekeren is helaas niet mogelijk bij een jetski.
Meer informatie over het verzekeren van de jetski.

Is een snelle boot duurder in de verzekering?

De maximale snelheid van het watervoertuig kan inderdaad invloed hebben op de premie. Voor het vaststellen van de premie wordt vooral gekeken naar het motorvermogen en de lengte van de boot. Hiermee wordt bepaald of een boot als een snel varend vaartuig (speedboot) wordt gezien.

Kan ik mijn boot verzekeren op zaterdag?

Je kunt je boot ook op zaterdag verzekeren. Op zaterdag is de bootverzekering online aan te vragen. Je ontvangt een bevestiging in je mailbox.

Ik woon in het buitenland, kan ik mijn boot verzekeren in Nederland?

Je kan je boot verzekeren bij debootverzekering.nl als je in België of Duitsland woont. De ligplaats van de boot is wel in Nederland. Bijvoorbeeld een sloep die bij een recreatiewoning hoort.

Kan ik mijn boot verzekeren als deze van staal is gemaakt?

Ja, je kan je boot verzekeren als deze van staal is gemaakt. In sommige gevallen is een vlakdikte metingsrapport vereist.

Wanneer kan ik mijn bootverzekering beëindigen?

Na één jaar kun je de bootverzekering op elke moment stopzetten. Wil je de bootverzekering in het eerste verzekeringsjaar beëindigen dan kan dat als de boot is verkocht. In dat geval vraagt de verzekeraar om een verkoopbewijs.

de BootVerzekering Vragen Bootverzekering