Vragen Bootverzekering

Veel gestelde vragen over de bootverzekering. Heb je vragen, stuur een e-mail of bel ons.

Mag een kind van 12 een boot besturen?

Een kind mag vanaf 12 jaar, een open boot van maximaal 7 meter lengte besturen. De boot mag vol gas niet sneller dan 13 kilometer per uur varen. Dit is bijvoorbeeld een vissersbootje of een rubberboot met 3 pk motorvermogen. Voor een open motorboot, die sneller kan dan 13 kilometer per uur, maar niet harder dan 20 kilometer per uur is de minimum leeftijd 16 jaar. Wanneer de boot sneller kan varen dan 20 kilometer per uur dan is de minimumleeftijd 18 jaar en moet de bestuurder in het bezit zijn van een geldig vaarbewijs. Er is geen verzekeringsdekking als er niet aan deze voorwaarden is voldaan.

Mag ik zonder polispapieren met de boot op vakantie?

Ja, je kunt zonder polis op vakantie. Ga je naar Italië, Spanje, Kroatië of Griekenland? laat het ons dan weten, we geven dan een internationaal document af, ook wel buitenland certificaat genoemd, die je mee kan nemen. Soms is een bootverzekering verplicht
Handig is om de nood telefoonnummers op te slaan in je telefoon:
Unigarant: Hulpverlening binnenland: Voor eerste hulpverlening op de plaats van het ongeval neem je contact op met ANWB Hulpverlening. Telefoon: +31 592 390 890 (24 uur bereikbaar).
Hulpverlening Buitenland: ANWB Alarmcentrale. Telefoon: +31 882 692 888 (24 uur bereikbaar).
Nationale Nederlanden: Tijdens kantooruren: 070 – 5130600 Buiten kantooruren: 070-5130144 (spoed)

Hoe wijzig ik mijn bootverzekering?

Stuur ons een mail met je polisnummer, Heb je een andere boot dan graag de gegevens van de nieuwe boot doorgeven. Ben je verhuisd? dan kun je het nieuwe adres doorgeven via de mail. Je kunt ook het contactformulier invullen. We zullen dit meteen verwerken en jou een bevestigingsmail sturen. Als we nog vragen hebben dan bellen we even of sturen we je een mailtje.

Zijn jullie een bootverzekeraar?

Veenstra & de Jong Assurantiën is een tussenpersoon, gespecialiseerd in watersport- en vrije tijd verzekeringen. Een voordeel dat je bij ons hebt is dat we een onafhankelijk advies geven. Wij kunnen de bootverzekering bij elke verzekeraar onderbrengen, we bieden daarnaast een eigen V&J Bootverzekering aan. Deze polis is in samenwerking met de Van Kampen Groep gemaakt, het voordeel van deze verzekering is dat je de premies van verschillende aanbieders kan vergelijken. Daarnaast worden er veel bootverzekeringen afgesloten bij Unigarant. De bootverzekering van Unigarant is voordelig en ze hebben een goede schade afdeling. De acceptatie afdeling is snel met het opmaken van de polissen. Meestal heb je de polis al dezelfde dag in je mail box. Daarnaast is hulpverlening service van de ANWB meeverzekerd. Dat geeft een vertrouwd gevoel. Wij vinden het leuk dat we veel bootliefhebbers hebben kunnen helpen bij hun keus voor de beste bootverzekering.

Wat is er gedekt op de bootverzekering?

Op de pagina voorwaarden kun je de meeste documenten die bij de bootverzekering horen, downloaden. Ook handig is de verzekeringskaart bootverzekering, je ziet in één oogopslag wat er is verzekerd en welke zaken zijn uitgesloten op een polis.

Ik heb schade aan mijn boot, hoe kan ik mijn schade melden?

Je kunt ons bellen en we hebben een pagina gemaakt over het melden van schade. Meer informatie over schadeafwikkeling en schade melden van de bootverzekering, kun je vinden op de pagina over schade melden bootverzekering.

Is mijn boot ook verzekerd in de winterstalling?

Veel mensen denken dat het verzekeren van hun boot alleen nodig is tijdens het varen. Echter, de risico’s zijn er altijd, of je nu onderweg bent, in de haven ligt of je boot in de winterstalling ligt. Denk hierbij aan schade als gevolg van brand of storm. Bij ons is er altijd dekking voor je boot.

Ik woon in mijn boot, kan ik mijn boot verzekeren?

Wij kunnen een pleziervaartuig waar permanent in wordt gewoond niet verzekeren. Heb je een woonboot dan kan dit uiteraard wel, meer informatie over woonboot verzekeren.

Is een bootverzekering verplicht in Europa?

Het is in Nederland niet wettelijk verplicht om een bootverzekering af te sluiten. Het kan wel zo zijn dat een beheerder van een jachthaven je verplicht een bootverzekering af te sluiten. In de meeste gevallen is het aan te raden je boot te verzekeren. want als je schade hebt of veroorzaakt draai je zelf voor de kosten op.

In bepaalde landen rond de Middellandse Zee (Griekenland, Kroatië, Italië en Spanje) is er wel een wettelijke verplichting om je boot te verzekeren. Hiervoor is een verzekeringsbewijs nodig. Deze kun je bij ons aanvragen.

Hoe krijg ik een lagere premie bootverzekering?

Je kan zelf de premie verlagen door een extra eigen te nemen of je kunt het vaargebied aanpassen of een beperktere dekking kiezen.

Hebben jullie mogelijkheden voor het verzekeren van een jetski?

Ja, je kunt bij ons je Jetski verzekeren. Je kunt een jetski WA of WA Basis Casco verzekeren. Het is echter niet mogelijk om jouw jetski te verzekeren tegen diefstal.
Meer informatie over het verzekeren van de jetski.

Heeft de snelheid van mijn boot invloed op de premie?

De maximale snelheid van het watervoertuig kan inderdaad invloed hebben op de premie. Voor het vaststellen van de premie wordt vooral gekeken naar het motorvermogen en de lengte van de boot. Hiermee wordt bepaald of jouw boot als een snel varend vaartuig (speedboot) wordt gezien.

Kan ik mijn boot verzekeren op zaterdag?

Je kunt je boot ook op zaterdag verzekeren. Op zaterdag is de bootverzekering online aan te vragen. Je ontvangt een bevestiging in je mailbox.

Ik woon in het buitenland, kan ik mijn boot verzekeren in Nederland?

Je kan je boot verzekeren bij debootverzekering.nl als je in België of Duitsland woont. De ligplaats van de boot is wel in Nederland. Bijvoorbeeld een sloep die bij een recreatiewoning hoort.

Kan ik mijn boot verzekeren als deze van staal is gemaakt?

Ja, je kan je boot verzekeren als deze van staal is gemaakt. In sommige gevallen is een vlakdikte metingsrapport vereist.

Wanneer kan ik mijn bootverzekering beëindigen?

Na één jaar kun je de bootverzekering op elke moment stopzetten. Wil je de bootverzekering in het eerste verzekeringsjaar beëindigen dan kan dat als de boot is verkocht. In dat geval vraagt de verzekeraar om een verkoopbewijs.

de BootVerzekering Vragen Bootverzekering