Wanneer wil de verzekeraar een vlakmetingsrapport?
Bij een vlakdikte meting of ook wel een huiddikte meting genoemd wordt de plaatdikte gemeten van een stalen boot. Dit wordt altijd door een scheepsexpert gedaan en dit gebeurt onder de waterlijn.
Als er een verzekeringsaanvraag binnenkomt van een wat oudere stalen boot, kan de verzekeraar vragen om dit rapport. Een verzekeraar wil immers weten wat de onderhoudsstaat is van een (stalen) boot.
Wat gebeurt er bij een vlakdikte meting?
Zo’n meting begint nog steeds met kloppen met een stalen hamer. De scheepsexpert gaat na of er “verdachte” stukken in de huid van de boot zit. Corrosie bij een boot begint meestal van binnenuit. Na het kloppen wordt met een ultrasoon meetinstrument de dikte gemeten van een aantal plekken. Zo’n ultrasoon apparaat werkt een beetje hetzelfde als een echo apparaat. Er hoeven niet meer, zoals vroeger, gaten geboord te worden. Die moesten dan ook weer gevuld worden, met het risico dat deze plekken zwakke plekken werden.
Het meetinstrument meet door de verflagen en eventuele plamuur heen. Het kan dus voorkomen dat het ene gedeelte van de boot een plaatdikte van bijv. 3,8 mm heeft een dan even verderop de plaat 2.0 mm is.
De scheepsexpert zal vervolgens het rapport van de vlakdikte meting opmaken en dit naar de opdrachtgever versturen. Die heeft vervolgens een goed beeld van de kwaliteit van het schip.