Internationaal verzekeringsbewijs

Ga je naar het buitenland en je neemt je een boot mee? Informeer van te voren of je een internationaal verzekeringsbewijs moet aanvragen bij je verzekeraar.

Ga je naar Frankrijk, Spanje, Griekenland Turkije, Kroatië of Slovenië met de boot op vakantie dan heb je een Internationaal Verzekeringsbewijs (IVB) nodig. Ga je naar Italië op vakantie, bijvoorbeeld naar het Gardameer, vraag dan om een Italië certificaat. Op dit certificaat staan in het Italiaans dat je bent verzekerd voor WA dekking. Ook voor Griekenland moet je naast de IVB een Griekenland certificaat opvragen.

Is je boot verzekerd in het buitenland?

Ten eerste is belangrijk dat je het juiste vaargebied hebt gekozen bij het aanvragen van de bootverzekering. Check voor vertrek ook de dekking van je polis, heb je opvarenden meeverzekerd en bijvoorbeeld is inboedel meeverzekerd? Twijfel je aan of alles goed is verzekerd, bel ons even, we geven gratis advies ook al ben je niet bij ons verzekerd.

Aanvragen verzekeringsbewijs buitenland

Je kunt dit buitenland certificaat bij ons opvragen, dit kan telefonisch maar online regelen op deze website kan ook. Heb je nog geen bootverzekering? Vraag eerst de bootverzekering aan, zonder bootverzekering kun je geen internationaal verzekeringsbewijs aanvragen. Zorg dat je het IVB minimaal 2 weken voor vertrek aanvraagt. Hoe eerder je het verzekeringsbewijs opvraagt hoe beter, als het mooi weer is dan is het drukker bij bootverzekeraars met afhandeling van aanvragen, schaden en aanvragen van buitenland certificaten.

Heb je het internationaal verzekeringsbewijs niet bij je dan loop je risico dat je niet mag varen met je boot of je riskeert een hoge boete. Denk er ook aan dat als je de boot op een trailer vervoert en je rijdt door Duitsland, Polen of Spanje, je een groene kaart moet opvragen voor je trailer. Deze groene kaart kun je opvragen bij je autoverzekeraar. Daarnaast kan het zo zijn dat je ter plaatse nog een vaarvergunning aan moet vragen.

Het is even wat geregel vooraf maar het mag de pret niet drukken. Mooi weer, lekker de hele dag op het water. We hopen dat het voor alle bootliefhebbers een hele mooie zomer mag worden zowel in het buitenland als in het binnenland. Blijf je lekker in Nederland? Check deze Top 10 mooiste plekken aan het water

Tot slot nog wat tips:

  1. Neem van alles een foto. Niet alleen van de boot maar ook van je papieren, spullen, motor en trailer. Dan heb je meteen bewijs als er wat mist of als er schade is.
  2. Neem genoeg spullen mee, zoals een ankerlijn, afmeerlijnen, fenders, voldoende reddingsvesten (juiste maten), check de  EHBO doos, is deze nog compleet? genoeg licht, zoals waterdichte zaklampen en vergeet je brandblusser niet!
  3. Sla het alarmnummer op in je telefoon. Je kunt dan meteen hulp inschakelen als het nodig is.
  4. Gaat de boot mee op een trailer? Check de sjorbanden, lieren en de bandenspanning van de trailer.
  5. Neem een disselslot mee en gebruik deze. Tijdens stops onderweg en op de camping wil je niet dat de boot gestolen kan worden.
de BootVerzekering Internationaal verzekeringsbewijs