Internationaal verzekeringsbewijs

Ga je naar het buitenland en neem je de boot mee? Denk aan het internationaal verzekeringsbewijs!

Ga je naar Frankrijk, Spanje, Griekenland Turkije, Kroatië of Slovenië met de boot op vakantie dan heb je een Internationaal Verzekeringsbewijs (IVB) nodig. Ga je naar Italië op vakantie, bijvoorbeeld naar het Gardameer, vraag dan om een Italië certificaat. Op dit certificaat staat in het Italiaans dat je bent verzekerd voor WA dekking. Ook als je naar Griekenland gaat moet je naast de IVB een Griekenland certificaat opvragen.

Is je boot verzekerd in het buitenland?

Voordat je op reis gaat, is het essentieel om te controleren of je het juiste vaargebied hebt gekozen bij het afsluiten van je bootverzekering. Neem ook de tijd om de dekking van je polis te controleren. Zijn ongevallen voor opvarenden en bijvoorbeeld inboedel meeverzekerd? Als je twijfels hebt over de dekking van je verzekering, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Zelfs als je niet bij ons verzekerd bent, bieden we gratis advies aan om ervoor te zorgen dat je boot optimaal verzekerd is.

Aanvragen verzekeringsbewijs buitenland

Je kunt dit buitenland certificaat bij ons opvragen, dit kan telefonisch maar online regelen op deze website kan ook. Heb je nog geen bootverzekering? Vraag eerst de bootverzekering aan, zonder bootverzekering kun je geen internationaal verzekeringsbewijs aanvragen. Zorg dat je het IVB minimaal 2 weken voor vertrek aanvraagt. Hoe eerder je het verzekeringsbewijs opvraagt des te beter, in de zomer dan is het drukker bij bootverzekeraars met afhandeling van aanvragen, schaden en aanvragen van buitenland certificaten.

Heb je het internationaal verzekeringsbewijs niet geregeld dan loop je risico dat je niet mag varen met je boot of je riskeert een hoge boete. Denk er ook aan dat als je de boot op een trailer vervoert en je rijdt door Duitsland, Polen of Spanje, je een groene kaart moet opvragen voor je trailer. Deze groene kaart kun je opvragen bij je autoverzekeraar. Daarnaast kan het zo zijn dat je ter plaatse nog een vaarvergunning aan moet vragen.

Het is even wat geregel vooraf maar het mag de pret niet drukken. Mooi weer, lekker de hele dag op het water. We wensen alle bootliefhebbers een hele mooie zomer toe en veel plezier op het water, of dit nu in Nederland of in het buitenland is. Blijf je lekker in Nederland? Check deze Top 10 mooiste plekken aan het water

Tot slot nog wat tips:

  1. Maak zoveel mogelijk foto’s. Niet alleen van de boot maar ook van je papieren, spullen, motor en trailer. Dan heb je meteen bewijs als er wat mist of als er schade is.
  2. Neem genoeg spullen mee, zoals een ankerlijn, afmeerlijnen, fenders, voldoende reddingsvesten (juiste maten), check de  EHBO doos, is deze nog compleet? Heb je genoeg licht, zoals waterdichte zaklampen en vergeet de brandblusser niet!
  3. Sla het alarmnummer op in je telefoon. Je kunt dan meteen hulp inschakelen als het nodig is.
  4. Gaat de boot mee op een trailer? Check de sjorbanden, lieren en de bandenspanning van de trailer.
  5. Neem een disselslot mee en gebruik deze. Tijdens stops onderweg en op de camping beperk je hiermee het risico dat je boot gestolen kan worden.
de BootVerzekering Internationaal verzekeringsbewijs