Elektrisch varen

Elektrisch Varen: Stille revolutie op het water

Voordelen van elektrisch varen

Stel je voor: het geluid van kabbelend water, vergelijkbaar met zeilen, terwijl je geniet van ultieme vrijheid op het water. Elektrisch varen biedt deze serene ervaring en gaat verder dan alleen geluidsreductie. Hier zijn enkele voordelen ten opzichte van traditionele verbrandingsmotoren:

  • Geen (directe) CO2-uitstoot en geurloos varen.
  • Nagenoeg geruisloos tijdens het varen.
  • Toegang tot steeds meer gebieden waar alleen elektrisch varen is toegestaan.
  • Eenvoudig starten, betrouwbaar en minimaal onderhoud.
  • Lage brandstofkosten en geen gedoe met brandstof.

Vanaf 2025 mag er bijvoorbeeld in de grachten van Amsterdam alleen nog worden gevaren met elektrische aangedreven boten.

Maar zijn er ook nadelen? De ‘vaste’ actieradius kan een uitdaging zijn, en het is opletten hoe lang je achtereen vaar en het is uitzoeken wat de laadmogelijkheden zijn op de vaarroute. Dit zijn overwegingen die je moet maken voor een eventuele  overstap naar elektrisch varen.

Verschillende elektrische motoren

Er zijn momenteel drie hoofdtypen elektrische motoren op de markt: buitenboordmotoren, inboardmotoren en podmotoren. In buitenboordmotoren is er best al aanzienlijke keus, er zijn  volwaardige elektrische buitenboordmotoren en ook fluistermotoren. De keuze tussen hen hangt af van jouw vaarbehoeften en het type boot.

Ombouwen van brandstof naar elektrisch

Ombouwen naar elektrisch varen is vaak eenvoudig bij buitenboordmotoren, terwijl inboard motoren meer aandacht vereisen voor inbouw, schroefas, en bediening. Het vermogen van een elektrische motor kan kleiner zijn dan een vergelijkbare verbrandingsmotor, omdat elektromotoren efficiënter zijn, vooral bij lagere toerentallen.

Overwegingen bij het kiezen voor elektrisch aangedreven boot

Elektrisch varen is niet langer een onbekend terrein. Vergelijkbaar met elektrisch rijden biedt het voordelen zoals schone energie en geluidsarm varen. Vooral in de bootverhuur wordt geïnvesteerd in elektrische boten en sloepen. De stilte, het ontbreken van brandstofkosten en het milieuvriendelijke aspect maken elektrisch varen steeds populairder.

Actieradius en elektrische bootverzekering

Natuurlijk heeft elektrisch varen enkele uitdagingen, zoals de actieradius en het opladen van accu’s. Bij langere trips is een goede planning essentieel, omdat niet overal walstroom beschikbaar is. Het goede nieuws is dat voor een elektrische boot dezelfde vaarregels gelden als voor elke andere boot. Een vaarbewijs is meestal niet nodig, gezien de lagere topsnelheid van elektrisch aangedreven boten.

Een elektrische boot verzekeren

Bereken premie

Een elektrische boot dient minimaal voor WA dekking verzekerd te worden. Wil je eigen schade aan de elektrische boot ook verzekerd hebben dan is een uitgebreidere dekking gewenst. Onze medewerkers kunnen je daar alles over vertellen. Bereken eenvoudig zelf de premie op deze website, is alles duidelijk, dan is de aanvraag voor de bootverzekering, snel geregeld. Als je liever een premie opgave wilt ontvangen neem dan contact met ons op. Wij zijn te bereiken op 0513-646494 op werkdagen van 9:00 tot 17:30.

Gerelateerd: 7 slimme tip voor het verzekeren van je motorboot en ongelukken die vaak voorkomen op het water.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de BootVerzekering Elektrisch varen