Elektrisch varen

Kiezen voor een elektrisch aangedreven boot?

Tegenwoordig vinden we elektrisch rijden normaal. Vrijwel elke autofabrikant heeft tegenwoordig een hybride of een volledig elektrisch model binnen zijn assortiment, maar heb je al eens gehoord van elektrische varen? Ook deze markt is de laatste jaren sterk in opkomst. Vooral in de bootverhuur wordt veel geïnvesteerd in een elektrische boten en sloepen.

De voordelen zijn voor de hand liggend. Met een elektrische boot hoef je geen brandstof te tanken en het is natuurlijk super voor de natuur en schoonhouden van het water. Voor de liefhebber van stilte is nog een bijkomend voordeel dat een elektromotor vrijwel geen geluid produceert. Ideaal als je wilt genieten van de natuur op het moment dat je erdoorheen vaart. Denk je eens in dat je een normaal gesprek kunt hebben met vrienden tijdens het varen. Er worden momenteel ook boten, vooral sloepen omgebouwd naar elektrisch.

Actieradius van een elektrische boot

Een bekende voetballer zou zeggen, elk nadeel heeft zijn voordeel en daarom zijn er ook voordelen met nadelen. Een nadeel van elektrisch varen is onder andere de actieradius. De actieradius verschilt per motor en is afhankelijk van de grootte van de boot. Ook weersinvloeden zoals harde wind kunnen er voor zorgen dat de accu eerder leeg is dan verwacht. Je zult dus op een gegeven moment de accu’s opnieuw moeten opladen met bijvoorbeeld walstroom. Nou heeft vrijwel elke (jacht)haven de beschikking over walstroom en kun je daar terecht om de motor weer op te laden. Een nadeel daarvan is dat het laden van de accu veel tijd kost. Ga je dus op vakantie of maak je een langere trip met je boot dan is een goede planning van cruciaal belang. Je hebt op het water niet overal de beschikking over stroom.

Vaarbewijs en elektrisch varen

Voor een elektrische boot gelden dezelfde regels als elke andere boot. Wanneer de boot een topsnelheid heeft van boven de 20 km per uur en/of langer is dan 15 meter, is een vaarbewijs noodzakelijk. Vanwege de lage topsnelheid van een elektrische aangedreven boot, zul je in de praktijk geen vaarbewijs nodig hebben.

De elektrische boot verzekeren?

Bereken premie

Een elektrische boot dient minimaal voor WA dekking verzekerd te worden. Wil je eigen schade aan de elektrische boot ook verzekerd hebben dan is een uitgebreidere dekking gewenst. Onze medewerkers kunnen je daar alles over vertellen. Je kunt zelf de premie berekenen op deze website, is alles duidelijk, dan is de aanvraag voor de bootverzekering, snel geregeld. Als je liever een premie opgave of een offerte wilt ontvangen is dit vanzelfsprekend geen probleem. Wij zijn te bereiken op 0513-646494 op werkdagen van 9:00 tot 17:30 en op zaterdag tussen 9:00 en 16:00.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de BootVerzekering Elektrisch varen