Bootverzekering verplicht

Is een Bootverzekering Verplicht?

Het aantal bootliefhebbers in ons land is groot, Nederland is een echt watersport land. Als je een boot bezit ga je kijken of je de boot ook moet verzekeren. Wanneer is het noodzakelijk om een boot te verzekeren? Op deze pagina lees je wanneer een bootverzekering verplicht is.

Verzekeringsplicht in Nederland

Je bent in Nederland niet verplicht om je boot te verzekeren. In sommige gevallen wordt een WA dekking (Wettelijke Aansprakelijkheid) verplicht gesteld door een beheerder of organisatie. Je kunt dan denken aan (zeil)wedstrijden, stalling in een jachthaven of botenstalling of op varen op een bepaalde waterweg.

Voldoet de boot aan de volgende voorwaarden dan is WA dekking meestal verzekerd op je particuliere Wettelijke Aansprakelijkheids verzekering: De buitenboordmotor heeft niet meer dan 4 pk en/of het zeil is niet groter dan 16 m2. Dit gaat dus om kleine boten. Schade die je toe kan brengen aan derden kan oplopen, denk aan aanvaring met een andere boot of bijvoorbeeld schade aan bruggen of steigers. Wij adviseren booteigenaren met een zwaardere motor en/of een groter zeil dan 16 m2, een WA verzekering boot aan te vragen.

Verzekeringsplicht buiten Nederland

Vaar je buiten Nederland? In sommige landen is een WA dekking wel verplicht. Ga je varen in Spanje, Griekenland, Kroatië of Italië? Dan is een WA dekking voor je boot verplicht. Je moet dan een internationaal verzekeringsbewijs kunnen laten zien. Je kunt dit verzekeringsbewijs, ook wel buitenland certificaat bij ons opvragen. Dit is een document geschreven in de taal van het land waar je naar toe gaat. Heb je een Jetski of waterscooter? In heel veel Europese landen is het noodzakelijk dat je deze Jetski verzekering afsluit.

Welke bootverzekering kies je?

Je kunt je boot verzekeren voor WA dekking maar je kunt ook kiezen om de boot of Jetski uitgebreider te verzekeren. De WA bootverzekering vergoedt de kosten van de materiële schade en/of letselschade die je veroorzaakt bij anderen. In geval van een aanvaring wordt de schade aan je eigen boot niet vergoed. Om je te helpen de juiste dekking bootverzekering te selecteren hebben we informatie overzichtelijk op een rij gezet. Meer informatie over dekking bootverzekering.

Benieuwd welke bootverzekering het beste bij jou past en wat de kosten zijn. Bereken je premie in een paar stappen en sluit je bootverzekering eenvoudig online af.

Kosten Boot Verzekering

de BootVerzekering Bootverzekering verplicht