Bootverzekering Amsterdam

Vaar je met een boot door de grachten van Amsterdam?

dan eerst even dit:

Amsterdam maakt elektrisch varen verplicht vanaf 2025

Vanaf 2025 is elektrisch varen verplicht in de historische binnenstad. Dit besluit heeft als doel de grachtengordel te ontdoen van geluidshinder door dieselmotorbootjes en de luchtvervuiling te verminderen. Klinkt fantastisch maar niet iedereen is hier laaiend enthousiast over. Zo is het voor de ondernemers, denk bijvoorbeeld aan commerciële verhuur een hele investering om alle voertuigen om te bouwen. Ook zijn de jachthavens hier nog lang niet klaar voor. Zo moeten er veel walstroompunten aangelegd worden. Ook booteigenaren zitten hier niet meteen om te springen. De boten, voornamelijk sloepen hebben hoge ombouwkosten.

Grote Steden:

Bootverzekering Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht

Ook voor het verzekeren van een boot in één van de grote steden zijn er zaken waar je rekening mee dient te houden:

De boot of sloep kun je alleen voor WA dekking verzekeren. Diefstal, verduistering, joyvaren, inbraak of poging daartoe en vandalisme zijn binnen de stadsgrenzen van de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht alleen verzekerd als het vaartuig een ligplaats heeft in een bewaakte jachthaven. Wat kun je doen om het risico van diefstal en vandalisme zo klein mogelijk te maken?

 • Maak het de dief zo moeilijk mogelijk, aangeraden wordt om de juiste sloten te gebruiken. Als je een een sloep onbeheerd achterlaat, leg de boot dan vast met een “SCM”of “VBV EBV01”-categorie 1 goedgekeurd slot en kabel of ketting.
 • Een evt. volgboot vastmaken met een hardstalen ketting of kabel met een kerndikte van tenminste 10 mm en een “SCM/VBV”-goedgekeurd slot.
 • De eventuele buitenboordmotor vastmaken met een “SCM/VBV”-goedgekeurd buitenboord motorslot.
 • Is de buitenboordmotor gemonteerd met bouten door de spiegel, dan moet de buitenboordmotor zijn beveiligd met een “SCM/VBV”-goedgekeurd moerslot.
 • Als de buitenboordmotor niet aan de boot is bevestigd, dan moet deze opgeborgen worden in een goed afgesloten ruimte en moeten bij diefstal sporen van braak worden aangetoond.
 • De sloep dient in een beveiligde jachthaven te liggen of op een afgesloten terrein of ruimte.

Heeft de boot een buitenboordmotor dan is alleen WA dekking mogelijk. Dit geldt in Amsterdam maar ook in Utrecht, Den Haag en Rotterdam.

Premie berekenen

Nog een paar tips voor het beveiligen van je boot:

 1. Kies een ligplaats in het zicht, bij voorkeur op een bewaakte jachthaven
 2. Verlicht de ligplaats van de boot
 3. Koop een gecertificeerd slot met een hardstalen kern van minimaal 10 mm
 4. Noteer de gegevens en kenmerken van de boot (registratienummer/CIN of HIN) en maak foto´s.
 5. Installeer een vaartuig volgsysteem, zoals Track & Trace
 6. Laat nooit losse spullen in de boot liggen bij een korte stop
 7. Gebruik een goedgekeurd disselslot en een wielklem als de boot op een trailer staat en zet de boot uit het zicht, bijvoorbeeld achter het huis.

Uitgebreide preventie eisen

Gerelateerd: Boetes op het water

de BootVerzekering Bootverzekering Amsterdam