Boot kopen? Lees deze 5 tips:

Heb je plannen een boot kopen bij een botendealer of tweedehands via Marktplaats? Dan is het handig om een aantal praktische tips bij langs te gaan, zodat je met een veilig gevoel je boot kunt kopen.

  1. Bepaal je budget

Het belangrijke van een boot kopen is het bepalen van je budget, want een boot kopen is op zichzelf al een hele investering. Naast het geld wat je nodig hebt om de boot aan te schaffen, moet je ook alvast denken aan het onderhoud van de boot, de kleine reparaties die de boot nodig heeft en het eventuele liggeld. Als je een boot koopt, wil je natuurlijk ook dat deze goed is verzekerd. Bedenk daarom van tevoren hoeveel geld je beschikbaar hebt voor een boot en vergelijk alvast bootverzekeringen zodat je een indicatie hebt van de kosten van de verzekering. Heb je al een boot op het oog? Check ook of je een vaarbewijs nodig hebt, bijvoorbeeld bij een speedboot.

  1. Neem de tijd

Een boot kopen doe je niet zo vaak. Neem daarom de tijd om je goed te laten informeren door bijvoorbeeld een deskundige. Denk goed na over wat je wilt gaan doen met de boot. Wil je  alleen een middagje mee varen of wil je er een langere tijd mee varen zoals een bootvakantie? Neem daarom vooral geen overhaaste beslissingen en vraag om een eigendomsbewijs. Indien er geen eigendomsbewijs aanwezig is, is het verstandig om samen met de verkopers een koopovereenkomst op te stellen.

Boot kopen Nederland

  1. Controleer de boot op gebreken

De boot kan er aan de buitenkant mooi uitzien, maar is de boot helemaal gaaf? Wanneer je een boot gaat bekijken en je wilt een bod doen, inspecteer dan goed de romp en de motor. Dit is erg belangrijk. Zijn er tijdens de koop bijvoorbeeld geen mankementen te zien maar blijken er na de koop allerlei gebreken te zijn? Dan kun je aanspraak maken op een reparatie van verborgen gebreken. Een belangrijke tip is dan ook om een aankoopkeuring te laten doen door een expert. Hiermee sta je sterk bij eventuele gebreken en tevens heb je inzicht met dit rapport over de eventuele reparaties die je kunt verwachten en wat de kosten zijn van deze reparaties.

  1. Doe research naar de verkoper

Doe research naar de verkoper voordat je een boot gaat kopen. Je kunt internet even afspeuren, kijk naar reviews en verkoopgeschiedenis. Koop je de boot bij een erkende jachthaven? Kijk dan online naar eventuele ervaringen van andere mensen die daar hun boot hebben gekocht. Op deze manier kun je je beter voorbereiden.

  1. Maak een proefvaart

Voordat je de boot gaat kopen, is het verstandig om eerst een proefvaart te maken. Zo weet je meteen hoe de boot vaart en tijdens de proefvaart merk je meteen of het schip goed functioneert of dat er toch mankementen zijn. De motor van de boot is vaak het duurste onderdeel bij reparatie. Zorg er daarom voor dat je zeker weet dat de motor goed functioneert. Een goede indicator is de kleur rook of een motor goed is of niet. Ook iets waar je goed op moet letten is of er geen olielekkages zijn. Dit kan je veel ellende, zoals schade besparen.

Heb je de ideale boot gevonden en ga je de boot kopen? Dan kunnen wij je helpen met de bootverzekering. Bereken nu de premie.

1 reactie

  1. Marie Sanders op zegt:

    Een motorjacht verkopen of kopen is een grote beslissing. Een kennis wil zijn boot verkopen dus ik heb alle informatie nodig over een boot kopen dat ik kan krijgen. Fijn geschreven en goede informatie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de BootVerzekering Boot kopen? Lees deze 5 tips: