Boot kopen? Lees deze 5 tips:

Wil je een boot kopen bij een botendealer of tweedehands via Marktplaats? Dit doe je vast niet elke dag, want het is een hoge investering. Daarom is het goed om een aantal praktische tips bij langs te gaan, zodat je met een veilig gevoel je boot kunt kopen.

  1. Bepaal je budget

Het belangrijke van een boot kopen is het bepalen van je budget, want een boot aanschaffen is op zichzelf al een hele investering. Naast het geld wat je nodig hebt om de boot te kopen, moet je natuurlijk ook denken aan bijvoorbeeld het onderhoud van de boot, de kleine reparaties die de boot nodig heeft en het eventuele liggeld. Als je een boot koopt, wil je natuurlijk ook dat deze goed is verzekerd. Bedenk daarom van tevoren hoeveel geld je beschikbaar hebt voor een boot en ga alvast opzoek naar een goede bootverzekering zodat je een indicatie hebt van de kosten van de verzekering.

  1. Neem de tijd

Zoals al eerder gezegd is een boot kopen niet een dagelijks fenomeen. Neem daarom de tijd om je goed te laten informeren door bijvoorbeeld een deskundige. Denk goed na over wat je wilt gaan doen met de boot. Wil je er alleen kleine stukjes mee varen of wil je er een langere tijd mee weg voor bijvoorbeeld een bootvakantie? Neem daarom vooral geen overhaaste beslissingen en vraag om een eigendomsbewijs. Indien er geen eigendomsbewijs aanwezig is, kan het handig zijn om samen met de verkopers een koopovereenkomst op te stellen.

Boot kopen Nederland

  1. Controleer de boot op gebreken

De boot kan er van de buitenkant heel mooi uitzien, maar is het aan de binnenkant wel net zo mooi? Wanneer je een boot wilt kopen is het verstandig om de boot te controleren. Dit is erg belangrijk. Zijn er tijdens de koop bijvoorbeeld geen mankementen te zien maar blijken er na de koop allerlei gebreken te zijn? Dan kun je aanspraak maken op een reparatie van verborgen gebreken. Een belangrijke tip is dan ook om een aankoopkeuring te laten doen door een expert. Hiermee sta je sterk bij eventuele gebreken en tevens heb je inzicht met dit rapport over de eventuele reparaties die je kunt verwachten en wat de kosten zijn van deze reparaties.

  1. Doe research naar de verkoper

Doe research naar de verkoper voordat je iets gaat kopen. Tegenwoordig vind je vrijwel alles op internet, zoals reviews of verkoopgeschiedenis. Koop je de boot bij een erkende jachthaven? Kijk dan online naar eventuele ervaringen van andere mensen die daar hun boot hebben gekocht. Zo weet je zeker dat je goed wordt geholpen en dat je waar krijgt voor je geld.

  1. Maak een proefvaart

Voordat je de boot gaat kopen, is het verstandig om eerst een proefvaart te maken. Zo weet je meteen hoe de boot vaart en tijdens de proefvaart merk je meteen of de boot goed functioneert of dat er toch mankementen zijn. De motor van de boot is het belangrijkste en tevens het duurste van de reparatie. Zorg er daarom voor dat je zeker weet dat de motor goed functioneert. Vaak zie je aan de kleur rook wel of een motor goed is of niet. Ook iets waar je goed op moet letten is de olie. Lekt de motor geen olie? En hoe is de motorolie? Dit zijn belangrijke punten waar je de motor van de boot op moet controleren.

Ben je er uit en wil je een boot gaan kopen? Dan kunnen wij je helpen met de bootverzekering. Bereken nu direct je premie!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

de BootVerzekering Boot kopen? Lees deze 5 tips: