Boot klaarmaken voor het vaarseizoen

Boot klaarmaken – 5 tips voor het nieuwe seizoen –

Het nieuwe vaarseizoen laat nog even op zich wachten maar het is al tijd om voorbereidingen te treffen. Heeft je boot onderhoud nodig dan kun je daarmee alvast beginnen, zodat de boot weer helemaal klaar is voor het nieuw vaarseizoen.

1) Veilig het water op

Check of de boot de winter goed is doorgekomen. Zitten er bijvoorbeeld krassen op de boot of scheurtjes? Of zijn er onderdelen die een likje verf nodig hebben? Veiligheid staat voorop. Loop de romp en het dek goed na. Zijn de rubbers van rampen nog goed en zijn er geen kitranden die los laten. Nu is het een ideale tijd om de boot klaar te maken voor het nieuwe vaarseizoen.

2) Verzekering nog up to date?

Als je schade oploopt wil je dit vergoed hebben. Achterstallig onderhoud kan een reden zijn van een verzekeraar om een (gedeelte) niet uit te keren. Vooral als het schade betreft als gevolg van eigen gebrek. Check of je bootverzekering dekking geeft voor eigen gebrek. Kijk meteen of er dekking is op het water waar we wilt gaan varen. Er staat meestal een vaargebied vermeld  op de polis. Let ook op de verzekerde landen, als je van plan bent om met de boot naar het buitenland te gaan, daar kunnen andere regels gelden. Er zijn landen waarbij je extra documenten moet aanvragen. Het is daarom belangrijk om te kijken of je bootverzekering nog actueel is. Wil je een lagere premie dan kun je bootverzekeringen vergelijken.

 3) Loop alle onderdelen na

De meest voorkomende oorzaak van een ongeval is vanwege defecte onderdelen van de boot. Check daarom of alle onderdelen goed vast zitten. Ook als de onderdelen versleten of kapot zijn, is dit noodzaak om deze zo snel mogelijk te vervangen. Kijk ook meteen of alles nog werkt, doet de brand- en de co2 melder het nog. Is er een brandblusser aan boord etc.

 4) Bekijk de motor en accu’s

Voordat je het water op gaat is het belangrijk om de motor te controleren. Bekijk allereerst of er geen olie of water zichtbaar is rondom de motor. Bij de accu’s is het belangrijk om het vloeistofniveau te controleren. Reinig daarnaast ook de klemmen goed en kijk of deze goed vastzitten. Kijk of alle elektronica het doet en heb je gastanks aan boord, kijk of de gasslangen nog goed zijn. Verkeerd gebruik of een slechte installatie levert direct gevaar op.

 5) Voordat je vertrekt

Voordat je vertrekt kijk je of er voldoende reddingsvesten aan boord zijn. Ook een EHBO kit is een must om aan boord te hebben. Heb je een vaarroute uitgestippeld? Zorg er dan voor dat je van tevoren weet dat er geen stremmingen zijn. Mocht je nou toch verkeerd varen, is het makkelijk om up-to-date waterkaarten bij de hand te hebben. Vergeet je telefoon en lader niet. Zet de belangrijkste telefoonnummers in je telefoon zodat je meteen hulp kan inroepen bij nood.

Als je boot helemaal is nagekeken en je boot klaar is voor het nieuwe vaarseizoen, kan je zonder zorgen het water op. Wij wensen je een zorgeloos en veilig vaarseizoen toe!

Lees ook:  Met je boot op vakantie
en 10 mooiste plekken aan het water

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de BootVerzekering Boot klaarmaken voor het vaarseizoen