Boot klaarmaken voor het vaarseizoen

Zin in het nieuwe vaarseizoen? In dit blog krijg je tips over je boot klaarmaken voor het nieuwe seizoen

1) Veilig het water op

Check of de boot de winter goed is doorgekomen. Zitten er bijvoorbeeld krassen op de boot of scheurtjes? Of zijn er onderdelen die een likje verf nodig hebben? Veiligheid staat voorop. Loop de romp en het dek goed na. Zijn de rubbers van rampen nog goed en zijn er geen kitranden die los laten. Nu is het een ideale tijd om de boot klaar te maken voor het nieuwe vaarseizoen.

2) Is je verzekering nog up to date

Als je schade oploopt wil je dit vergoed hebben. Achterstallig onderhoud kan een reden zijn van een verzekeraar om een (gedeelte) niet uit te keren. Vooral als het schade betreft als gevolg van eigen gebrek. Check elk jaar je bootverzekering. Kijk welk vaargebied vermeld staat. Let ook op de verzekerde landen, stel dat je plannen hebt om met de boot naar het buitenland te gaan, daar kunnen andere regels gelden. Het kan zo zijn dat je extra documenten moet aanvragen. Daarom is het belangrijk om te kijken of je bootverzekering nog actueel is.

 3) Loop alle onderdelen na

De meest voorkomende oorzaak van een ongeval is vanwege defecte onderdelen van de boot. Check daarom of alle onderdelen goed vast zitten. Ook als de onderdelen versleten of kapot zijn, is dit noodzaak om deze zo snel mogelijk te vervangen. Kijk ook gelijk of alles nog werkt, doet de brandmelder en de co2 melder het nog. Is er een brandblusser aan boord etc.

 4) Bekijk de motor en accu’s

Voordat je het water op gaat is het belangrijk om de motor te controleren. Bekijk allereerst of er geen olie of water zichtbaar is rondom de motor. Bij de accu’s is het belangrijk om het vloeistofniveau te controleren. Reinig daarnaast ook de klemmen goed en kijk of deze goed vastzitten. Kijk of alle elektronica het doet en heb je gastanks aan boord, kijk of de gasslangen nog goed zijn. Verkeerd gebruik of een slechte installatie levert direct gevaar op.

 5) Voordat je vertrekt

Voordat je vertrekt kijk je of er voldoende reddingsvesten aan boord zijn. Ook een EHBO kit is een must om aan boord te hebben. Heb je een vaarroute uitgestippeld? Zorg er dan voor dat je van tevoren weet dat er geen stremmingen zijn. Mocht je nou toch verkeerd varen, is het makkelijk om up-to-date waterkaarten bij de hand te hebben. Vergeet je telefoon en lader niet.

Indien je boot helemaal klaar is voor het nieuwe vaarseizoen, kan je zonder zorgen het water op. Wij wensen je een zorgeloos en veilig vaarseizoen toe!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

de BootVerzekering Boot klaarmaken voor het vaarseizoen