Boot klaarmaken voor het vaarseizoen

Boot klaarmaken voor het nieuwe vaarseizoen:

5 tips voor een vlotte start

Het nieuwe vaarseizoen staat voor de deur, en hoewel het zomerweer nog even op zich laat wachten, is het nu de perfecte tijd om je boot voor te bereiden. Met deze vijf handige tips zorg je ervoor dat jouw boot weer helemaal klaar is voor avontuur op het water.

1) Veiligheid eerst: Check je boot grondig

Neem de tijd om je boot grondig te inspecteren op eventuele schade of slijtage. Controleer de romp en het dek op krassen, scheurtjes en beschadigingen. Zorg ervoor dat alle rubbers en kitranden nog in goede staat verkeren. Een likje verf waar nodig kan de uitstraling van je boot opfrissen en beschermen. Veiligheid staat voorop, dus zorg ervoor dat je boot in optimale staat verkeert voordat je het water op gaat.

2) Verzekering nog up to date?

Als je schade oploopt wil je dit vergoed hebben. Achterstallig onderhoud kan een reden zijn van een verzekeraar om een (gedeelte) niet uit te keren. Vooral als het schade betreft als gevolg van eigen gebrek. Controleer of je bootverzekering dekking geeft voor eigen gebrek. Kijk meteen of er dekking is op het water waar we wilt gaan varen. Er staat meestal een vaargebied vermeld  op de polis. Let ook op de verzekerde landen, als je van plan bent om met de boot naar het buitenland te gaan, daar kunnen andere regels gelden. Er zijn landen waarbij je extra documenten moet aanvragen. Vergelijk verschillende bootverzekeringen om te kijken of je wellicht een betere premie kunt krijgen voor dezelfde of betere dekking.

 3) Loop alle onderdelen na

Defecte onderdelen kunnen leiden tot gevaarlijke situaties op het water. Loop daarom alle onderdelen van je boot nauwkeurig na en zorg ervoor dat ze goed vastzitten en goed functioneren. Vervang versleten of kapotte onderdelen direct. Controleer ook de werking van essentiële veiligheidsvoorzieningen zoals brand- en CO2-melders, brandblussers en reddingsvesten.

 4) Inspecteer  de motor en accu’s

Een goed werkende motor is cruciaal voor een geslaagde vaartocht. Controleer de motor op lekkages en zorg ervoor dat alle vloeistofniveaus op peil zijn. Controleer tevens de accu’s, reinig de klemmen en zorg ervoor dat ze goed vastzitten. Vergeet niet om de werking van alle elektronica aan boord te testen en de staat van eventuele gasleidingen te controleren.

 5) Vertrek goed voorbereid

Voordat je het ruime sop kiest, zorg ervoor dat je goed voorbereid bent. Controleer of er voldoende reddingsvesten en een EHBO-kit aan boord zijn. Plan je vaarroute en controleer op eventuele stremmingen of andere obstakels. Zorg ervoor dat je altijd up-to-date waterkaarten bij de hand hebt en vergeet niet je telefoon en oplader mee te nemen. Bewaar belangrijke telefoonnummers voor noodgevallen in je telefoon.

Als je boot helemaal is nagekeken en je boot klaar is voor het nieuwe vaarseizoen, kan je zonder zorgen het water op. Wij wensen je een zorgeloos en veilig vaarseizoen toe!

Lees ook:  Met je boot op vakantie
en 10 mooiste plekken aan het water

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de BootVerzekering Boot klaarmaken voor het vaarseizoen