Boetes op het water

Boetes op het water wederom verhoogd

Bij varen met een boot denk je vooral aan vrije tijd en genieten van de omgeving en het mooie weer maar wist je dat boetebedragen op het water vaak hoger zijn dan op de weg?

Vooral bij mooi zomerweer is het drukker op het water, waardoor de kans dat er wat misgaat groter is. Een goede bootverzekering is dan ook erg belangrijk. Daarnaast is het uitermate van belang je aan de regels te houden. De kans bestaat door de relaxte sfeer dat er vergeten wordt dat er strenge regels gelden op het water. De boetes voor overtredingen zijn hoog en daar zit je natuurlijk niet op te wachten als je op een heerlijke dag op het water vertoeft.

Boetes tijdens het varen

 • Een overtreding op het water wordt gerekend onder de Muldergedragingen;
 • De meeste boetes worden uitgedeeld aan mensen die te snel varen (40%), geen vaarbewijs hebben of het ontbreken van reddingsvesten;
 • Hoe beter het weer, des te meer bekeuringen er worden uitgedeeld;
 • Boetes bedragen op het water zijn doorgaans hoger dan een verkeersovertreding met bijvoorbeeld de auto.

Hoogte boetes 2023

 • Hinder veroorzaken door asociaal gedrag bestuurder € 420,-
 • Varen waarbij een minderjarige stuurt € 220,-
 • Varen zonder vaarbewijs tot € 600,-
 • Racen met een motorboot € 260,-
 • Doorvaren met een motorboot / waterscooter waar het niet mag € 260,-
 • Het ontbreken van registratienummers: € 150,-
 • Geen reddingsvesten binnen handbereik: € 50,- (max 260,-)
 • Geen deugdelijke brandblusser aan boord € 150,-
 • Drankgebruik, hoogte boete hangt af van promillage.
 • Snelheidsovertredingen vanaf € 100,- tot in de honderden euro’s. Voor grotere schepen kan dit nog hoger uitpakken.

De beschikkingen zijn excl.  € 9,- administratie kosten. Als de overtreder jonger is dan 16 dan worden de bedragen gehalveerd. De boetebedragen worden opgelegd door de politie of het OM en worden afgehandeld via de Wet Administratieve Handhaving Verkeersvoorschriften.

Extra gelet op snelle boten

Ben je in het bezit van een snelle motorboot? Deze valt onder specifieke regels. Van alle boetes die worden uitgegeven op het water, wordt ruim 40% gegeven aan bestuurders van een snelle motorboot. Daarbij zijn deze sancties ook vaak hoger dan bij langzamer vaartuigen zoals sloepen. Er gelden voor snelle boten meer en strengere veiligheidsregels waar dan ook meer op wordt gelet en gehandhaafd.

Verzekeringsplicht

Ga je varen? Verzeker je boot goed. In Nederland is er geen verzekeringsplicht in tegenstelling tot sommige andere landen. Je kunt als bestuurder van een boot wel aansprakelijk gesteld worden als je schade veroorzaakt.  Kies dus altijd voor zekerheid en vraag de voordelige bootverzekering van Veenstra & de Jong Assurantiën aan. Naast een lage premie heb je een nog wat voordelen, zoals een gratis inboedelverzekering en gratis hulpverlening bij noodsituaties.

Wil je niet meteen de bootverzekering afsluiten maar liever eerst een premie opgave of vrijblijvende offerte? Vraag dan een offerte bootverzekering aan.

2 reacties

 1. N. Glas op zegt:

  U stelt in het artikel dat voor snelle motorboten een verzekering verplicht is. Ik ben benieuwd op welke wettelijke grond deze verplichting volgens u rust. Voor zover mij bekend is er geen enkele verplichting op dit vlak. Ik ben het natuurlijk wel met u eens dat het verstandig is om een snelle motorboot te verzekeren. In principe zelfs elke motorboot. Ik ben benieuwd naar uw reactie.

  • Geachte heer Glas,

   U heeft gelijk, er is geen wet in Nederland die een boot verzekeren verplicht stelt. Je kunt als eigenaar van een (motor)boot echter wel aansprakelijk gesteld worden als schade aanricht aan iemand anders. Dit zou in theorie in de miljoenen kunnen lopen. Eigenlijk best wel vreemd dat onze overheid daar niets voor geregeld heeft. Elk motorvoertuig op de weg moet wel verzekerd worden.
   Boten met een motor tot 4 pk kunnen onder de Aansprakelijkheid Particulier vallen. Boten met een motor zwaarder dan 4 pk vallen daar niet meer onder.

   In enkele gevallen is een bootverzekering wel verplicht. Een eigenaar van een stalling kan een verzekering eisen (omdat zijn eigen brandverzekering niet alle schade kan/gaat vergoeden bij bijv. brand in de botenstalling. Bij (zeil) wedstrijden en in het buitenland kan ook een WA verzekering verplicht zijn.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de BootVerzekering Boetes op het water